Ernstige slaapapneu: slapen met een masker en acceptatie

In het vorige artikel over slaapapneu vertelde ik je over hoe ik deze diagnose kreeg, wat mijn symptomen waren en over hoe zo’n onderzoek gaat. In dit artikel vertel ik je meer over wat er na de diagnose gebeurde. Ik kreeg mijn CPAP apparaat mee naar huis en kreeg een masker om mee te slapen. Hoe is dit gegaan? Ook deel ik mijn tips met je en vertel ik je hoe ik deze aandoening heb geaccepteerd en waarom dat zo belangrijk is.

Het masker uitkiezen

Toen de arts mij vertelde dat ik ernstige slaapapneu had kreeg ik meteen een CPAP apparaat mee naar huis. Maar eerst moest ik langs de OSAS verpleegkundige om een masker uit te kiezen. Er zijn verschillende soorten maskers, waaronder een neusmasker of een full face masker. Ik koos voor het laatste. Niet helemaal op aanraden van de verpleegkundige want een neusmasker zou beter werken. Maar aangezien ik bijna geen lucht krijg door mijn neus en ik met mijn mond open slaap en je met zo’n neusmasker met je mond dicht moet leren slapen, leek mij dat niet iets voor mij. Gelukkig maar, want ik slaap heerlijk met mijn masker en heb er nooit gezeur mee gehad. Dus vertrouw ook op je eigen oordeel, lijkt het niet wat, geef het aan, maar probeer wel open te staan voor andere opties. Je mag als het goed is gewoon tijdens dat eerste gesprek wat maskers testen. Ik testte ook mijn full face masker en ik schrok best wel. Wat een lucht kwam er uit dat apparaat… dat had ik toch iets anders voorgesteld. Ze gaf aan dat dat normaal was en dat het gewoon iets is waar je even aan moet wennen. Ik nam hem mee naar huis en ik bereidde mij voor op de eerste nacht.

Slapen met het masker + tips

Ik weet nog dat ik heel veel zin had om mijn eerste nacht in te gaan. Eindelijk slapen met een masker. Eindelijk beter worden, slapend. Nou, daar heb ik mij best op verkeken kan ik je vertellen. Mijn eerste nacht was een drama. Ik was benauwd en sliep slecht. Achteraf nog best goed voor een eerste nacht, maar het was niet wat ik had verwacht. Dus bij deze meteen een tip, wees realistisch. Je zult heel waarschijnlijk een periode moeten wennen aan het masker. En dat is vervelend. Maar het is wat het is en probeer je eraan over te geven. Gelukkig ging het elke nacht een stukje beter en sliep ik wat langer. Het ging dus goed. Totdat ik wakker werd en mijn masker af was. Blijkbaar deed ik hem in mijn slaap af. Nee toch. Ik wilde het zelf zo graag, waarom deed ik mijn masker dan onbewust af? Slapen zonder masker was geen optie en dus moest ik hem niet meer afdoen tijdens mijn slaap. Maar ja, dat gaat onbewust dus dat kun je niet controleren. Ik besloot mijn masker vast te plakken aan mijn gezicht. Met Leukosilk. Ja echt, haha, zo graag wilde ik met het masker op slapen. En ja, het werkte, mijn masker bleef op in de nacht. Zo heb ik een hele lange periode geslapen, ik durfde de Leukosilk er namelijk niet af te halen omdat ik bang was die ochtend erop weer wakker te worden zonder masker. Gelukkig vergat ik het een keer en realiseerde ik me dat ik de Leukosilk niet meer nodig had, want ik had de hele nacht gewoon mijn masker opgehouden. Uit mijzelf. Super natuurlijk.

Omdat ik vrijwel meteen goed met het masker ben gaan slapen heb ik een aantal tips voor je:
1. Verwacht niet teveel, geef jezelf de tijd om te wennen.
2. Zet eventueel het masker eens op als je gewoon in de kamer zit, zo kun je alvast een beetje wennen. Doe dit wel op momenten dat je ontspannen bent, bijvoorbeeld tijdens het tv kijken.
3. Onthoud dat je beter een nacht van 3 uur mét masker kunt maken dan een nacht van 8 uur zonder masker. Oftewel, elke slaap hoe kort ook is beter met masker dan zonder masker.
4. Voordat je het masker opzet in je bed, zorg dat je eerst rustig en ontspannen ligt en je ademhaling rustig is.
5. Smeer je lippen in met wat lippenbalsem, zo worden ze niet zo snel droog (vooral fijn bij een full face masker).
6. Blijf volhouden! Het zal steeds een beetje beter gaan. Je moet er even doorheen. Ga niet zonder masker slapen, neem niet even pauze met het aanleren, gewoon direct opzetten elke nacht, wees streng voor jezelf.

Om je een beetje een beeld te geven bij zo’n masker. Hier boven zie je een foto van mij met het masker op. Het ziet er best indrukwekkend uit. Ik maak wel eens de vergelijking met Bane uit de Batman films. Je moet er maar een beetje de humor van inzien denk ik dan maar. En dat brengt me meteen bij het volgende punt. Acceptatie. Hoe heb ik het slapen met een masker geaccepteerd en het feit dat ik slaapapneu heb?

Acceptatie

Ik vind acceptatie heel belangrijk. Waarom? Het maakt het allemaal zoveel makkelijker. Als je je ergens tegen verzet, dan wordt het steeds moeilijker. Slaapapneu was voor mij een opluchting, ik had eindelijk na jaren van ziek zijn een diagnose. Ik kan me voorstellen dat het anders voelt als je niet in een vergelijkbare situatie zit en het kan voelen als waarom het jou moet overkomen. Maar probeer daar niet de focus op te leggen. Op het negatieve. Zie het positief. Ja, het is balen dat je het hebt. Maar wees dankbaar dat er een behandeling voor is. Ik denk altijd… er zijn zoveel mensen op deze wereld die zouden wensen dat er voor hun aandoening een behandeling is. Wie ben ik dan om te zeuren over het slapen met een masker. Ik ben dan ook dankbaar voor mijn masker. Het is mijn beste maatje. Het houd mij namelijk gezond en in leven. Zou ik liever slapen zonder masker? Ja natuurlijk! Ik hoop ook echt dat dat ooit gaat gebeuren, maar dat zie ik in de toekomst wel weer. Het is vervelend dat ik slaapapneu heb, natuurlijk zou ik het liever niet hebben, niemand wil graag ziek zijn. Maar ik ben wel blij dat het een goed behandelbare aandoening is. En dat heb ik geaccepteerd. Ik schaam mij er niet voor. Helaas schamen veel mensen zich er nog wel voor, vanwege bijvoorbeeld de vooroordelen in combinatie met het overgewicht en de vervelende commentaren die daar bij kunnen horen. Maar ik heb niets te maken met mensen die een oordeel hebben over iets wat ze niet snappen. Laat ze lekker denken wat ze willen denken, ik weet wel beter. Hetzelfde als met mijn overgewicht vind ik het fijn om er open over te zijn. Ik zie hoeveel mensen het kan helpen om bepaalde dingen bespreekbaar te maken. Dus acceptatie, accepteer wie je bent en wat je hebt, en het wordt al een heel stuk makkelijker. Verzet je er niet tegen, maar geef je er aan over.

Apneu vereniging

Als laatste wil ik je nog een tip geven over de patiëntenvereniging van slaapapneu, de apneuvereniging. Op hun website is veel informatie te vinden over apneu, ze organiseren ook bijeenkomsten en er is ook een magazine dat 4x per jaar uitkomt. Zij hebben ook een forum waar ik enorm veel aan heb gehad. Je kunt hier een account aanmaken en je vraag stellen of gewoon meelezen. In het begin heb ik hier aardig wat vragen gesteld, en af en toe kijk ik nog. Er zitten echt toppers die je heel goed kunnen adviseren en kunnen helpen. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Eerder schreef ik over apneu:
1. Ernstige slaapapneu: de diagnose

Volgend artikel over apneu:
– Ernstige slaapapneu: 2 jaar later, wat nu?
Hierin vertel ik hoe het nu met mij gaat, 2 jaar na de diagnose. Merk ik verschil? En hoe ziet mijn toekomst eruit met apneu?

Denk jij dat anderen in je omgeving dit artikel ook nuttig kunnen vinden om te lezen? Deel het bericht gerust via Facebook of via de andere opties die je hieronder kunt vinden (deelknoppen). Slaap jij ook met een masker en wil jij je ervaring delen of heb je vragen over het slapen met een masker? Laat het hieronder in de reacties zeker weten (even scrollen). Wil je niets missen? Schrijf je dan in via de mail voor mijn blog (ik ga uiteraard zorgvuldig met je gegevens om en deze worden ook niet gebruikt), zo krijg je bij elk nieuw bericht een mailtje en mis je niets.

Je kunt mij ook volgen via Instagram en Facebook

*Artikelen zijn alleen gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen

2 reacties op ‘Ernstige slaapapneu: slapen met een masker en acceptatie

  1. Bij mij is een lichte vorm van apneu vastgesteld zo’n maand geleden.

    Weet jij ergens een forum of iets waar je vragen kan stellen of informatie kan krijgen ivm apneu en wat wel of niet te doen

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s