Hoe ik het afvallen altijd weer oppak en tips voor jou

Je zat zo lekker in het programma, maar je bent er al even uit en het lukt maar niet om het weer goed op te pakken. Herken je dat? Wees gerust, dit overkomt iedereen, mij ook. En het lukt mij elke keer toch weer om verder te gaan, hoe ik dat doe deel ik graag met je, wie weet heb jij er ook iets aan.

Mijn 5 belangrijkste redenen om af te vallen

Wat ik al eerste doe als ik het afvallen weer goed wil oppakken is weer even mijn redenen opschrijven waarom ik ook alweer begonnen was met afvallen. Dit herinnert mij eraan waar ik het allemaal voor doe. Ik moet er van mijzelf minstens 5 opschrijven. Waarom 5? Omdat ik er natuurlijk makkelijk 1 of 2 kan bedenken maar bij 5 moet ik er zelf toch wat meer tijd aan besteden. En ik schrijf ook echt op wat ik diep van binnen echt wil, niet wat ik denk dat ik wil.

Mijn 5 belangrijkste redenen om af te vallen zijn:
1. Ik wil gezond worden
2. Een betere conditie krijgen
3. Ooit een kind krijgen, gezin starten, alleen of met een partner
4. Lekker in mijn vel zitten
5. Makkelijker bewegen

Als ik deze punten opschrijf heb ik weer mijn doelen voor ogen. Ik leg mijn papiertje met punten op een plek die goed zichtbaar is zodat ik het de hele dag door vaak zie. Ik lees het dan ook elke keer echt even door, zo blijf ik mijzelf herinneren aan mijn doelen. Zo heb jij vast ook punten die je op kunt schrijven. Wat wil je weer beter kunnen doen? Wat is jouw grootste doel? Schrijf ook eens 5 punten op en hang het papiertje ergens op waar je vaak langsloopt, en lees het dan ook echt even goed door als je het ziet, elke keer weer.

Haal het niet in huis en wees niet te streng

Ik woon alleen. Ik bepaal dus zelf wat ik wel en niet in huis haal. Ik snap dat dit een stuk lastiger is wanneer je samen bent of een gezin hebt. In de periode dat ik er even uit was heb ik vast en zeker weer teveel suiker/vet gegeten. Ik vermijd dit dan ook in de periode van het oppakken zoveel mogelijk. Geen chips, geen chocola, geen ongezonde dingen. Het is even moeilijk. Maar het is op dat moment voor mij een te grote verleiding en ik kan er dan heel moeilijk nee tegen zeggen. Niet halen is het beste. Elke dag zal het dan een beetje beter gaan. Wees ook vooral niet te streng voor jezelf. Ik hoor het mensen zo vaak zeggen “morgen weer streng!”. Waarom? Als ik dagen achter elkaar teveel heb gegeten dan werkt het echt niet als ik daarna heel streng ga doen, ik krijg honger en ga uiteindelijk toch weer snaaien. Ik bouw het langzaam weer op. Ik eet wat meer, maar wel gezond, en zo bouw ik het langzaam weer af tot ik minder behoefte heb om te snacken. Te streng zijn werkt alleen averechts. Je zult teleurgesteld zijn in het feit dat het wéér niet gelukt is, en dan zul je hoogstwaarschijnlijk weer teveel snacken. Dit werkt bij mij zeker zo. Dus daarom doe ik niet te streng en doe ik gewoon rustig aan, mijn lichaam moet er ook weer even aan wennen, gun jezelf die tijd ook. Wees lief voor je lichaam, maar ook zeker voor je mind.

Praat erover of schrijf het van je af

Erover praten werkt voor mij enorm goed. Ik vertel het aan mijn moeder bijvoorbeeld als het even niet lekker gaat. Dan krijg ik weer even een peptalk of wat lieve woorden en dan is het vaak alweer goed. Soms heeft het wat langer nodig, maar dan blijf ik er nog steeds over praten. Ik wil het namelijk niet voelen als falen. Ik faal namelijk niet als het even niet lukt. Afvallen is een pad met vele hobbels, het leven is een pad met vele hobbels, het hoort er allemaal bij. Ook deel ik het soms op Connect als het even niet gaat (het social media platform van WW), ik krijg dan zoveel lieve reacties wat mij veel steun geeft. Heb je niemand met wie je erover kan praten? Schrijf het van je af. In een dagboekje bijvoorbeeld. Het lucht mij heerlijk op om dingen op te schrijven, dan zijn ze namelijk voor een tijdje uit mijn hoofd.

Maak foto’s zodat je het verschil blijft zien

Foto’s maken! Wanneer ik er doorheen zit, het moeilijk heb of zoals in dit artikel besproken wordt, wanneer het afvallen even niet lukt kijk ik naar mijn voor en tussen foto’s. Inmiddels ben ik ruim 46 kilo kwijt en dat is natuurlijk te zien. Als ik dat zie… dan weet ik dat het allemaal voor een heel goed doel is. En krijg ik meteen weer de zin om het op te pakken. Ook kijk ik naar de voor en tussen/na foto’s van anderen. Wat een geweldige resultaten zijn er te zien op Connect maar ook op Instagram. Ik vond het tijdens mijn start heel moeilijk om foto’s te maken, heel confronterend. Maar zet je daar echt even overheen, je zult jezelf later echt dankbaar zijn. Om je wat inspiratie te geven, hier zie je een paar van mijn foto’s.

Als ik deze foto’s zie dan zie ik van hoever ik kom. En dat het mogelijk is. En als ik het eerder kon, dan kan ik het nu ook weer. En dat geeft mij eigenlijk meteen weer de motivatie om door te pakken.

In het kort

Lukt het je niet om het weer goed op te pakken, hieronder een kort lijstje met de punten die ik zojuist heb besproken hoe ik het afvallen weer oppak.

Om het afvallen weer op te pakken doe ik het volgende:
1. Ik schrijf mijn 5 belangrijkste redenen om af te vallen op en hang dit in het zicht en bekijk het elke keer opnieuw
2. Ik haal een aantal weken geen ongezonde voeding in huis
3. Ik ben niet te streng voor mezelf, ik eet wat meer maar wel gezond en bouw het langzaam weer af
4. Ik praat erover met mijn familie/vrienden
5. Ik schrijf het van me af of ik deel een bericht op Connect
6. Ik bekijk mijn voor en na foto’s die ik eerder heb gemaakt
7. Ik bekijk de foto’s van andere mensen die fantastische resultaten hebben behaald

Het schrijven van dit soort artikelen vind ik erg leuk, maar ook erg spannend. Het zijn namelijk puur mijn eigen ervaringen. Afvallen blijft ook voor mij iets moeilijks. Ik hoop dan ook altijd maar dat deze artikelen aan de verwachtingen voldoen en dat je er iets aan hebt. Als je er iets mee gaat doen, dan mag je het mij altijd laten weten door mij bijvoorbeeld te taggen op Social Media. En als jij denkt dat je vriend/vriendin of familie/kennis mijn artikelen ook leuk zou kunnen vinden, druk dan eens op een deel knop hieronder. Je kunt mijn berichten delen via bijvoorbeeld Facebook. Dat zou hartstikke leuk zijn :). Heb je vragen, opmerkingen of wil je gewoon iets delen, dan mag je ook altijd een mailtje sturen naar lifebymaris@gmail.com.

Heb jij nog tips voor anderen? Pak jij het afvallen altijd makkelijk weer op of vind je het ook moeilijk? Laat het weten in de reacties hieronder 🙂 (even scrollen).

Je kunt mij ook volgen via Instagram en Facebook.

*Artikelen zijn alleen gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen.

2 reacties op ‘Hoe ik het afvallen altijd weer oppak en tips voor jou

  1. Bedankt voor de tips,al ben ik al 70 jaar toch leer ik nog steeds,al meer dan 50 jaar een gevecht ,maar nu pas goed bezig,ik zie mensen van mijn leeftijd die niet veel meer kunnen omdat ze te zwaar zijn,dat wil ik niet,ik wil nog zoveel kunnen betekenen voor mijn dochter en kleinzoon,beiden verst.beperkt en daarvoor wil ik gewicht kwijt,altijd maar aangedaan,maar het is nog niet te laat,ik ga ervoor!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s