Ernstige slaapapneu: de diagnose

Vandaag vertel ik je meer over hoe ik de diagnose voor ernstige slaapapneu kreeg. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat voor onderzoek heb ik gekregen? Welke symptomen had ik en waarom dacht ik aan slaapapneu? Dit artikel is het eerste artikel in een serie over slaapapneu die over meerdere artikelen verdeeld zal worden.

“Dat ik zelf slaapapneu zou hebben, daar heb ik nooit bij stilgestaan”

Bij slaapapneu dacht ik aan mannen op leeftijd met flink wat overgewicht. Ja een fijn vooroordeel, daar maak ik mij blijkbaar ook wel eens schuldig aan. Dat ik zelf slaapapneu, laat staan ernstige slaapapneu, zou hebben daar heb ik nooit bij stilgestaan. Ik sliep namelijk de hele nacht door en mensen met slaapapneu werden toch telkens wakker? Maar toen ik voor de tweede keer gezond werd verklaard door een internist en ik toch zeker wist dat dit niet zo was, ging ik via Google op onderzoek uit.

“Ik sliep of niet, of meer dan 12 uur per dag”

Ik typte mijn symptomen in. Moe, uitgeput, lusteloos, down, stress, hartkloppingen, veel slapen, niet slapen, overgewicht, altijd honger, droge mond en zo kon ik nog wel even doorgaan. Ik sliep of niet of meer dan 12 uur per dag. Ik wist niet meer wat ik met mezelf aan moest. Van niet slapen kreeg ik meer energie, maar zonder slaap kan niemand dus moest ik wel weer een keer slapen maar dan kon ik weer niet mijn bed uit komen. Ik heb echt nachten niet geslapen, heel bizar als ik daaraan terug denk. Dit kon toch niet zomaar niets zijn? Maar omdat mijn symptomen zo breed zijn was het lastig. Een burn out? Depressie? Dat waren toch vooral de dingen die naar voren kwamen. Nu denk ik zeker een burn out (achtig iets) te hebben maar daar kom ik in een ander artikel op terug. Maar nee, het was het toch niet helemaal. Ik weet niet meer hoe precies maar mijn oog viel op een artikel over slaapapneu, ik ging het artikel lezen en het was alsof het voor mij was geschreven.

“De KNO-arts onderzocht mij nog geen 5 minuten”

Vol overtuiging stapte ik naar de huisarts. Die was het met me eens, daar moesten we maar eens op testen en ze stuurde me door naar de KNO-arts. De KNO-arts onderzocht mij nog geen 5 minuten. Ja je hebt waarschijnlijk apneu zei hij. En tot mijn verbazing noemde hij mijn overgewicht (flink, met 174 kilo) niet eens. Hij had het over de stand van mijn neus, mijn onderkaak en over het feit dat mijn amandelen erg groot zijn. De perfecte patiënt voor apneu. Maar dit moest natuurlijk getest worden. Dus een slaaponderzoek volgde. Ik koos ervoor om het slaaponderzoek thuis te laten uitvoeren. Dit zou ik je ook zeker adviseren als je slecht ergens anders kunt slapen. In het ziekenhuis plakken ze je dan helemaal vol met van die plakkers en je krijgt een kastje om je borst wat de gegevens registreert (zie foto). Ik zie er trouwens anders uit dan nu natuurlijk. Hier weeg ik nog 174 kilo, heb ik kort donker haar omdat ik mijn haar moest afknippen omdat het teveel in de knoop zat en ik was natuurlijk doodmoe.

Het zit niet bepaald fijn, maar het doet geen pijn, het is gewoon ongemakkelijk. Dus ik vond het heel fijn dat ik in ieder geval in mijn eigen bed kon slapen. Na het nachtje slapen ga je weer naar het ziekenhuis en wordt je bevrijd van alle plakkers. Daarna is het wachten op de uitslag die vaak enkele dagen later is.

“Gemiddeld stop je 47 keer per uur met ademen”

Die dagen dat je moet wachten op de uitslag zijn een beetje spannend. Want als je wel slaapapneu hebt, hoe gaat dat de rest van je leven beïnvloeden? Ik probeerde er niet teveel aan te denken en het maar gewoon op me af te laten komen. En zo erg zou apneu ook weer niet zijn, want dan wist ik in ieder geval wat er aan de hand was en zou er iets aan te doen zijn. Na een paar dagen kon ik eindelijk terecht bij de longarts in ziekenhuis. Ik wist helemaal niet dat een longarts slaapapneu behandelde, maar achteraf best logisch. Hij vroeg me of ik zelf dacht apneu te hebben, ik zei van wel. Klopt zei hij, en niet zo’n beetje ook. Je hebt ernstige apneu. Gemiddeld stop je 47 keer per uur (ja echt, PER UUR) met ademen. Voor minimaal 10 seconden tot maximaal 2 minuten per keer. Dat is meer dan 300 keer per gemiddelde nacht. Ja dat was wel even slikken. Maar ik sliep de hele nacht toch door? Nee, ik herinnerde me alleen de momenten waarop ik wakker werd niet meer. 47 keer per uur gaven mijn hersenen mij het seintje dat ik moest ademen omdat ik stikte, en dan wordt je dus wakker, heel even, en slaap je weer verder. Daar merk je dus vaak helemaal niets van.

“Mijn lichaam liep elke nacht een marathon”

Geen wonder dat je doodmoe bent zei hij. Je komt trouwens ook bijna niet in je diepe slaap, de slaap waarin je lichaam en geest herstellen. Ik voelde haast een soort van opluchting. Vooral omdat ik al twee keer gezond was verklaard en ik toch enigszins aan mezelf begon te twijfelen. Ik was gewoon blij dat ik iets had waar een goede behandeling voor bestaat. Hij was ook heel duidelijk over het afvallen. Geen wonder dat dat niet lukt. Door apneu wordt je alleen maar zwaarder. En hoe zwaarder = meer apneu. Zie je de vicieuze cirkel? Door apneu zijn alle hormonen in de war. Waaronder leptine en ghreline die over je hongergevoel en verzadigingsgevoel gaan. Ook was mijn lichaam er slecht aan toe, hij zei dat ik het moest vergelijken met een marathon. Mijn lichaam liep elke nacht in mijn slaap een marathon. Dat was een enorme belasting, vooral ook voor mijn hart. En nu? Ik mocht geen nacht meer slapen zonder een CPAP apparaat. Dat is een apparaat met een masker die lucht blaast waardoor je keel niet kan sluiten en je dus geen/minder apneus krijgt. Ik kreeg het apparaat meteen mee, en toen begon het volgende avontuur. Hoe ging ik hiermee slapen en wat betekende deze diagnose verder voor mij? Hoe leerde ik omgaan met apneu? En hoe is het nu, 2 jaar later? Dit lees je allemaal verdeeld in artikelen die binnenkort online zullen komen.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad, mijn voornaamste doel is mijn ervaring delen en anderen informeren over deze aandoening die levensgevaarlijk kan zijn als je het niet laat behandelen. Ik zou willen dat ik het eerder had geweten. Slaapapneu is helaas een ziekte waarvan de diagnose nog te vaak wordt gemist door artsen (volgens mijn arts). Al is er maar 1 persoon die na het lezen van dit artikel zichzelf herkent en zich laat testen op apneu, dan is mijn doel al bereikt.

Heb jij ook slaapapneu? Was de diagnose bij jou ook zo moeizaam of ging het snel? Ik hoor het graag van je hieronder bij de reacties (even scrollen naar beneden).

Je kunt me ook volgen via Instagram en Facebook.

*Artikelen zijn alleen gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen

7 reacties op ‘Ernstige slaapapneu: de diagnose

 1. Hoi hoi ik heb ook al een aantal jaren hele vage klachten ik werd door de huisarts elke keer weer naar een andere specialist heen gestuurd maar elke keer konden ze niks vinden . Ik ging al aan mezelf twijfelen of het niet allemaal tussen de oren zat . Vorige Week donderdag heb ik een nacht met zn horloge geslapen die de hartslag en de zuurstof meet en afgelopen donderdag kreeg ik de uitslag en die was niet goed heb voor 90 procent zware apneu schrok me dood . Nu is het wachten op de uitnodiging van de longartsen voor de slaap test alleen er is best een lange wachtlijst ben pas in mei aan de beurt ,
  Vind het best wel eng nu om te moeten gaan slapen nu ik dit allemaal weet en nog zo lang moet wachten tot ze iets gaan doen .
  De klachten die jij omschrijft heb ik ook allemaal en ben het laatste jaar ook best wel veel aangekomen 😞.
  Bedankt voor je verhaal ik herken mezelf er helemaal in ,
  Groetjes Angelique

  Liked by 1 persoon

  1. Hoi Angelique,

   Jeetje dat is zeker schrikken! Ik me heel goed voorstellen dat nu slapen eng is. Dat vond ik ook toen ik mij bewust was dat ik eventueel slaapapneu kon hebben, in het artikel wat ik onder dit bericht even voor je zal linken vertel ik nog meer over hoe het allemaal in die jaren voor mijn diagnose is gegaan. Weet wel dat er in je slaap niets kan gebeuren, je gaat altijd weer ademen. Maar het idee is natuurlijk vreselijk. Ik snap ook niet dat ze je zo lang laten wachten. Ik had alles binnen enkele weken achter de rug. Is er misschien eerder plek in een ander ziekenhuis? Als je op je zij slaapt heb je vaak minder apneus dus dat zou je in de tussentijd meer kunnen proberen (al draai je natuurlijk vaak wel in je slaap). Ook zijn roken en alcohol erg slecht als je apneu hebt (sowieso natuurlijk, maar dan nog extra). En je zou je kussens/hoofdeinde wat hoger kunnen zetten zodat je keel minder snel sluit. En natuurlijk, probeer wat af te vallen, al snap ik dat dat nu echt enorm moeilijk is. Mocht je vragen hebben of meer info willen mag je me altijd mailen naar lifebymaris@gmail.com .

   Linkje:
   https://lifebymaris.com/2018/02/26/honderd-vier-en-zeventig-punt-een-kilo/

   Ik wens je veel sterkte en ik hoop dat je snel wordt onderzocht.
   Groetjes, Marissa

   Like

  1. Hoi Annette,

   15.4 is inderdaad net op de grens. Maar dat je apneus niet zo hoog zijn zegt in principe niet altijd iets over de ernst. Het is vooral de lengte van de apneu. Hoe komt het dat je niet went aan het masker? Doe je hem af in je slaap? Wat voor soort masker heb je? Staat de luchtdruk misschien te hoog/laag, heb je er één met een waterbakje?

   Like

   1. Ik heb er een met waterbak. En had eerst masker om neus. Nu 1 onder mijn neus. Dat gaat wel beter. Druk begint bij 4 tot 6.6. Vind koude wind erg vervelend. Doe hem gewoon bewust af . Ik weet niet hoe lang mijn apneu’s duren. Moet 15 maart weer naar OSAS verpleegkundige.

    Liked by 1 persoon

   2. Misschien eens een full face mask proberen? Die heb ik. Ik heb zelf geen last van koude lucht. Maar heb de bevochtiger ook altijd vrij hoog staan. De luchtdruk gaat bij mij tot 9, start ook bij 4. Ik deed mijn masker ook onbewust af in mijn slaap, ik heb hem toen vast geplakt met leukosilk…. =) succes 15 maart =)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s