Gezonde patat uit de Airfryer

Patat, of friet, is zo zo zo lekker. Maar ook best wel ongezond dankzij al dat frituurvet. Nu is er niks mis met af en toe een patatje eten, maar ik vind het wel fijn dat ik de optie heb om gezonde patat te maken. In dit recept lees je hoe ik ze maak, zodat ook jij heerlijke gezonde patatjes kunt eten.

Benodigdheden: (1 portie):
– 200 gram aardappelen (ik gebruik Bildtstar)
– 4 ml arachideolie
– Airfryer (ik gebruik de Philips Airfryer XXL)

 1. Schil de aardappelen en snijd deze in patatjes. Dit doe je door er plakken van te snijden en deze plakken weer in reepjes te snijden. Ik adviseer om ze niet te dun te maken, het is vooral belangrijk dat ze zoveel mogelijk dezelfde grootte hebben zodat ze tegelijkertijd gaar zijn.
 2. Weeg de juiste hoeveelheid af en doe de patat voor 30 minuten in een bak goed koud water, zorg dat alles onder water staat.
 3. Verwarm ondertussen de Airfyer voor op 180 graden.
 4. Na de 30 minuten droog je de patat, het is echt belangrijk dat ze zo droog mogelijk zijn (anders worden ze niet mooi, is mijn ervaring).
 5. Besprenkel de patat met de arachideolie en verdeel dit goed.
 6. Leg de patat in de Airfryer en zet de tijd op zo’n 10 tot 15 minuten.
 7. Schud tussentijds regelmatig de patat zodat alles gaar wordt en lekker knapperig.
 8. Zijn de patatjes mooi goudbruin van kleur? Dan zijn ze klaar. Dit is na ongeveer 10 tot 15 minuten, dit kan iets eerder of iets later zijn, afhankelijk van je Airfryer en hoe groot de portie is, hoe groter de portie hoe langer de baktijd. Pas wel op dat ze niet te hard gaan, dus kijk regelmatig. Ik kijk zelf minstens 1x per 5 minuten.
 9. Leg de patat in een vergiet/bakje met wat keukenpapier en bestrooi ze met wat zout of patatkruiden naar smaak.

Zo simpel en zo lekker en een stuk gezonder. Maak jij graag patat in de Airfryer? Heb je dit recept geprobeerd, laat het dan weten hoe het was, hartstikke leuk :)!

Volg je me ook al op Instagram en/of Facebook?

2 reacties op ‘Gezonde patat uit de Airfryer

 1. Ik wil misschien in de toekomst een AirFryer aanschaffen, maar het aanbod is zo groot, dat ik mij er eerst maar eens in moet gaan verdiepen. Ik weet uberhaubt ook niet of het handig is met veel mensen. (Lees: 5 personen) Maar een AirFryer kan je toch ook voor groenten en/of vlees gebruiken?

  Liked by 1 persoon

  1. Een Airfryer is heel handig. Als ik je mag adviseren dan zou ik altijd voor de Philips xxl gaan. Ik ben alleen, maar mijn ouders hebben ook een XXL en maken daar ook wel eens voor meerdere mensen (4 a 5) in klaar en dat gaat goed, patat moet dan vaak wel in meerdere porties maar dat moet bij een friteuse vaak ook. Ja hoor. Ik maak er ook vlees in =) en broodjes, ei. Alles wat in de oven kan dat kan in principe ook in de Airfryer =)! Groente heb ik er nog niet in gemaakt maar dat kan zeker =).

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s