Hoe overzie ik het afvallen van 100 kilo?

Het is een vraag die ik vaak krijg. Jeetje.. 100 kilo afvallen. Wil je dat echt? Vind je dat niet moeilijk? Is het niet een beetje een te hoog gegrepen doel? Hoe doe je dat?! Een artikel over mijn doel van 100 kilo afvallen staat al een hele tijd als concept in mijn bloglijst. En toch heb ik hem nooit geschreven. Dit komt omdat het een vrij confronterend onderwerp is. Maar omdat ik nu al bijna op de helft ben met -45 kilo voelt het nu als een goed moment.

“Wie moet er nou 100 kilo afvallen?”

100 kilo afvallen, het is zoveel, hoe begin je daaraan? Het voelde heel lang als niet haalbaar, het voelde als…ik kan dat niet. En daarbij, ik wist wel hoeveel ik ongeveer woog, maar het getal dan ook echt zien op de weegschaal is behoorlijk confronterend. Die 100 kilo, dat was zo overweldigend dat het best nog een tijdje heeft geduurd voordat ik er echt klaar voor was om af te vallen. Ik voelde vooral veel schaamte. Wie moet er nou 100 kilo afvallen? Hoe lang zal het wel niet duren? Hoe zit het met los vel? Wat nou als…. je merkt, ik was vrij onzeker. Ik was wanhopig. Hoe is het dan toch gelukt om me over dat grote getal heen te zetten? Waar heb ik de kracht vandaan gehaald om toch te beginnen met afvallen?

“Ik stelde mezelf een harde vraag. Wil je nog wat van je leven maken, ja of nee?”

Allereerst moest het voor mij duidelijk worden dat ik het echt zelf wilde. Niet omdat het moest, niet omdat anderen het misschien nodig vonden, nee het moest vanuit mezelf komen. En dit werd duidelijk nadat ik steeds meer klachten kreeg door mijn gewicht (destijds 174 kilo). Ook was ik erg ziek, en het zou allemaal waarschijnlijk veel beter gaan met minder kilo’s. Ik vond mijn motivatie, beter worden! Ik was op het moment 26 (nu 28) en zat al vanaf mijn 23e ziek thuis. Ik stelde mezelf een harde vraag. Wil je nog wat van je leven maken, ja of nee? Zo ja, prima maar dan ga je er ook volledig voor, en bij nee, ook prima maar dan moet je ook niet zeuren. Ja zo duidelijk kan ik naar mezelf toe zijn, geen bullshit, recht door zee. Oké, dus ik wilde het, ik wilde het echt. Zou het dan makkelijk worden? Nee, maar als je echt wilt dan kom je al een heel eind. Zoals jullie weten werd ik lid van WW en begon mijn avontuur. Maar het doel van -100 kilo bleef me achtervolgen. Ik was blij met het afvallen, maar al het gewicht dat ik nog had te gaan.. dat voelde nog steeds als niet haalbaar, het was gewoon teveel.

“Ik moest wat veranderen want ik werd er gek van”

Ik probeerde van alles om mezelf te motiveren. Ik zette 2 potjes gevuld met steentjes in mijn woonkamer neer. De één stond voor wat ik nog moest afvallen en de ander voor wat er al af was. Maar het motiveerde mij juist helemaal niet. Ik was oprecht blij met elke ons die er af ging, maar die pot met de steentjes.. die pot met de verloren kilo’s… die bleef zo leeg in verhouding met het potje van wat ik nog moest afvallen. Ik merkte dat ik alleen nog maar kon focussen op het grote doel. Het megadoel van 100 kilo afvallen. Ik moest wat veranderen want ik werd er gek van. Ik moest het doel kleiner maken. Maar hoe? Ik leerde dat ik moest focussen op de kleine successen. Of hoe ik ze ook wel noem, de kleine grote successen. De kleinere doelen tussen mijn start en mijn einddoel. Toen ik startte op 174 kilo, focuste ik op de 6, dus om uit die 7 te komen. Eenmaal de 169 kilo bereikt focuste ik mij op 165 kilo, en daarna richtte ik mij op die 5. Ik focuste op elke 5 kilo en elk nieuw begincijfer. En elke -5 kilo schreef ik op. Ik lette ook op mijn BMI. In welke categorie val ik? Elke nieuwe categorie werd een nieuw doel. Elke punt minder werd een nieuw doel. Ook tekende ik mijn reis uit op papier en kleurde ik elk doel dat ik had behaald in. Zie de foto hieronder.
(Zoals je ziet, ik ben geen kunstenaar).

Door mijn doelen kleiner te maken kreeg ik weer lucht, ik kon het steeds beter overzien. Ik mocht van mezelf niet teveel stilstaan bij het grote doel. Kleine stapjes vooruit denken, niet verder. Want als ik er wel teveel bij stil stond dan voelde ik me weer hopeloos. Ik had ook gelezen dat sommige mensen zichzelf beloningen gaven bij het afvallen. Dit ging ik ook doen. Ik maakte onderstaande lijst en werk deze nog altijd bij.

“Alle negatieve gedachten zet ik uit mijn hoofd”

Ik denk ook dat mijn positieve mindset enorm heeft geholpen om dit grote doel aan te pakken. Positief zijn heb ik geleerd toen ik ziek werd, hoe en wat precies zal ik in een ander artikel uitleggen, maar het komt er op neer dat ik alles positief probeer te bekijken. Negativiteit wil ik niet, het kost teveel energie en het levert helemaal niets op. Ik probeer alles te relativeren. Ja ik baal dat ik 100 kilo moet afvallen, maar als ik daaraan blijf denken, helpt mij dat? Word ik daar beter van? Lost het mijn problemen op? Nee. Ik kan beter denken “ja ik moet veel afvallen, maar ik ben goed bezig”. Ik erken dat ik veel moet afvallen, want dat is ook zo, maar ik geef mezelf meteen een compliment. Ik ben goed bezig. En daar leg ik de focus op. Alle negatieve gedachten zet ik uit mijn hoofd, weg ermee. Natuurlijk lukt dit niet meteen in één dag, dit lukte mij ook pas nadat ik het dag in dag uit tegen mezelf zei. Elke keer als je negatief begint te denken, maak het meteen positief voor jezelf. En hoe vaker je het zegt, hoe meer je het gaat geloven, en wanneer je in jezelf gaat geloven, dan gaat het je lukken. Zeg niet “ik ga proberen om af te vallen” maar zeg “ik ga afvallen!”. Geloven in jezelf is toch wel het belangrijkste, en ik, ik geloof volledig in mezelf. Het gaat mij namelijk gewoon lukken, punt.

“Zet iets negatiefs om in iets positiefs”

Heel eerlijk. 100 kilo afvallen zal altijd wel een beetje overweldigend blijven. Maar elke keer als ik toch de kant op ga van “maar ik moet nog zoveeeeeeeel”, herpak ik mezelf en geef ik mezelf een liefdevolle schop onder mijn kont. Zet iets negatiefs om in iets positiefs. Een positieve mindset is zo belangrijk. En er is nog iets heel belangrijk. Acceptatie. Accepteer dat je veel moet afvallen. Dat heb ik ook gedaan. Het was iets waar ik mij enorm voor schaamde. Maar ik ben een blog gestart waarin ik vooral schrijf over mijn gewichtsverlies. Ik heb een Instagram account gemaakt waarin ik een heel open en eerlijk kijkje in mijn leven geef. In mijn bio op instagram staat “100 kilo afvallen“. Ik zeg het niet meer met schaamte dat ik veel af moet vallen, ik heb van iets voor mij negatiefs omgezet naar iets positiefs. Accepteer dat het een deel van je is. Je bent niet je gewicht, je bent zoveel meer, maar het is wel een onderdeel van je. Omarm het. Omarm jezelf, omarm je lichaam. Accepteer jezelf. Wees er trots op dat je bezig bent met gezonder leven.

“Dat geeft mij de kracht om door te zetten”

Ik krijg onwijs veel lieve berichtjes, niet alleen op Instagram maar ook op Connect en via de mail en DM. Ik ben nu een jaar bezig met bloggen en Instagram en ik heb nog nooit, maar dan ook nooit een negatieve reactie gehad (ik klop wel even af hoor jongens). Ik heb mijn gewichtsverlies nog meer geaccepteerd omdat mensen tegen mij zeggen dat ik ze inspireer en motiveer. Dat ik een voorbeeld ben voor ze. Dat raakt me. Dat motiveert me. Dat haalt het beste in mij naar boven. Dat geeft mij kracht om door te zetten. Voor mezelf, maar ook voor iedereen die moeite heeft met zijn of haar gewicht of zich er voor schaamt. Ik hoop je te laten zien dat dat niet hoeft en dat als ik het kan dat jij het ook kan. Waarom zou het mij wel lukken en jou niet? Ik kan echt geen goede reden bedenken. Weet dat je niet alleen bent. Ik geloof in je, nu jij nog.

Moraal van het verhaal.
Wil je ook (veel) afvallen en lukt het je niet om het grote doel te overzien? Deze stappen heb ik in dit artikel besproken.

1. Doe het voor jezelf! En voor niemand anders
2. Vind de motivatie waarom je af wilt vallen
3. Stel kleine doelen voor jezelf
4. Visualiseer je doelen, teken ze uit of schrijf ze op
5. Denk niet te ver vooruit, denk aan de kleine doelen
6. Beloon jezelf voor elke mijlpaal die je wilt vieren
7. Denk positief, zet het negatieve om in iets positiefs
8. Geloof in jezelf!
9. Accepteer jezelf en je gewicht, het lukt jou ook

Maar Marissa, hoe houd je het dan vol? Hoe vind je de motivatie om te blijven tellen met WW? Waarom heb je geen maagverkleining gehad? Wat eet jij dan op een dag? Hoe blijf je afvallen? Heb jij het dan niet moeilijk? Al deze vragen en nog veel meer krijg ik heel vaak in mijn inbox. En ik ga daar allemaal antwoord op geven in meerdere artikelen. Dus wil je niets missen, zorg dat je dan mijn blog volgt en je kunt mij ook volgen op Instagram en Facebook.

Moet jij ook veel afvallen en heb jij nog tips voor anderen hoe jij dit doet? Deel ze dan :)! Of moet jij veel afvallen en heb je hier iets aan gehad? Ik hoor het graag van je.

Veel liefs, xxx

In deze blog deel ik alleen mijn mening en mijn persoonlijke ervaring.

Een reactie op “Hoe overzie ik het afvallen van 100 kilo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s