Mijn moeilijke momenten + tips

Ja, afvallen is moeilijk. Of je nu net zoals ik 100 kilo kwijt moet of je moet er 10 kwijt, het is moeilijk. Ik denk altijd.. als het zo makkelijk was, dan was er niemand met overgewicht. De start gaat vaak goed, je bent gemotiveerd en je ziet het helemaal zitten. Maar dan, soms zonder reden en soms na een tegenslag gaat het even niet zo lekker met je afvalplannen. Heb ik HET antwoord? Nee, ik denk dat niemand die heeft, en dat iedereen die alleen aan zichzelf kan geven. Maar, ik kan je wel tips geven hoe het bij mij werkt en wat ik dan doe, het zal je wellicht weer op weg kunnen helpen naar de juiste mindset. 

Mijn afvalproces gaat met ups en downs, voornamelijk door mijn gezondheidsklachten maar soms ook zonder reden. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar ik merk wel dat er bepaalde triggers zijn die er voor zorgen dat ik behoefte heb aan slechter eten.

De 3 grootste triggers bij mij zijn:

 • Vermoeidheid
 • Frustratie 
 • Pijn

VERMOEIDHEID

Vermoeidheid staat toch wel echt op nummer 1. En het is ook de enige waar ik zelf weinig controle over heb. Het is bewezen dat als je slecht slaapt je hormonen ghreline  en leptine uit balans raken. De één zorgt ervoor dat je het seintje “ik zit vol” krijgt en de ander zorgt ervoor dat je het seintje “ik heb honger” krijgt. Je kunt je voorstellen, als deze uit balans zijn, dat dat niet fijn is. Het resultaat is een eeuwig gevoel van honger zonder ooit echt vol te zitten. Mijn tips bij honger door vermoeidheid:

 • Eigenlijk te simpel maar oké: zorg dat je genoeg slaapt! Hoeveel uurtjes slaap is echt per persoon verschillend, ik heb er zelf toch wel 8 nodig om een beetje goed te functioneren, maar sommige mensen doen het ook goed op 6 uurtjes. Je weet vast zelf wel hoeveel uurtjes bij jou echt nodig zijn en haal die dan ook. Ik weet dat het soms echt lastig is, er zijn soms te weinig uren in een dag, maar slaap is zo belangrijk. Zonder goede slaap functioneer je gewoonweg niet goed en dat gaat je op de langere termijn echt opbreken. Dus pak die uurtjes, en zo voorkom je ook een heel vervelende onstilbare honger.
 • Is het je toch niet gelukt om genoeg te slapen, eet dan gewoon wat meer maar maak gezonde keuzes. Eet extra fruit, een extra bakje yoghurt, een eitje tussendoor of gewoon een extra plak brood. Dit helpt mij vaak wel om de dag door te komen. Vooral bij Weight Watchers is het fijn wanneer je het Flex programma volgt dat er veel eten is voor 0 punten, dus bij honger zijn plakjes kipfilet met wat augurk echt een favoriet.
 • Soms lijkt het gewoon niet te lukken, je hebt al 100 gezonde dingen gegeten maar toch nog honger. Dan is het een kwestie van uitzitten of toegeven. Ik heb het soms uitgezeten, maar ook wel eens toegegeven. Ik eet wat ik wil, en zit dan op een gegeven moment wel vol en pak het de volgende dag weer op. Maar, voordat ik er dan weer lekker in zit, dat duurt wel een paar dagen, dus dit is echt mijn laatste optie maar soms lijkt het niet anders te lukken. Soms is toegeven even goed, zolang je het maar weer oppakt, iets met “vallen is niet erg, zolang je maar weer opstaat”. Voel je dan ook vooral niet schuldig en laat het los. Eén slechte dag hoeft echt geen slechte week te zijn.

FRUSTRATIE

Oh, die frustratie, voor velen vast herkenbaar. Je dag gaat niet zoals je wilt, er gaat van alles mis en dan ben je het zo zat, dat je op die bank wil kruipen met een zak chips en een grote reep chocolade. Even een momentje voor jezelf. Even ontspannen. Dat heb je wel verdiend na zo’n dag… tenminste dat is wat het stemmetje je wil laten geloven. Ik geef het eerlijk toe, ik trap er soms nog in, maar 9/10 keer gaat het goed, iets waar ik echt trots op ben want ik was altijd een echte emotie eter, tenminste dat dacht ik. Maar natuurlijk kom ook ik nog  in de verleiding, wat mij erg goed helpt:

 • Onthoud dat je je na die zak chips of reep chocolade (of wellicht ben je wel meer een kaasliefhebber), echt niet beter gaat voelen!
 • Praat erover! Steun is zo belangrijk bij het afvallen. Zoek steun, bij je familie of vrienden en als dat niet lukt via Connect of misschien heb je wel een afvalaccount op Instagram?
 • Schrijf het van je af. Houd een dagboekje bij voor de moeilijke momenten en leer op die manier wat je valkuilen zijn en wat je er op dat moment aan gedaan hebt wat wel/niet werkte.
 • Zet je alarm op 10 minuten en denk goed na over waarom je nu wilt eten. Grote kans dat je na die 10 minuten geen behoefte meer hebt aan dat lekkers.
 • Besef je dat als je gaat snaaien het nog langer duurt voordat je je doel bereikt, en dat wil je juist net niet.

PIJN

Het is lastig om aan mezelf toe te geven, maar als ik pijn heb, dan heb ik ook vaak last van zelfmedelijden. Ik vind mezelf dan wel erg zielig en gun mezelf dan dat lekkers, want ik heb al zoveel pijn…… Wordt de pijn minder van het eten? Nee, zeker niet. Het maakt het vaak alleen maar erger, want naast de pijn voel ik me ook nog eens slecht over het snoepen, dubbel vervelend. Ik vind dit dan ook een hele lastige om mee om te gaan, maar ik probeer het wel met de volgende tips:

 • Zoek eerst de oorzaak van de pijn, ben je er al eens voor naar de huisarts geweest? Zo niet, ga daar dan eens snel heen. Pijn heb je vaak niet voor niets en is toch een signaal van het lichaam dat er iets niet helemaal goed is.
 • Zorg voor goede pijnmedicatie. Zorg dat je een goede spiegel opbouwt want af en toe een paracetamol zal niet veel uithalen als je erg veel pijn hebt.
 • Weet dat je je alleen maar slechter voelt als je gaat snacken, en je voelt je al zo slecht, dat wil je dan toch echt niet?!
 • Juist bij ziekte en pijn heeft je lichaam behoefte aan voedzaam en gezond eten, onthoud dat, je maakt het je lichaam alleen maar moeilijker door zwaar en vet te eten.
 • Kijk naar de vooruitgang die je al hebt geboekt en hoeveel moeite het je heeft gekost. Zonde toch?

  Voor de WW’ers onder ons: 
 • Deel je verhaal op Connect, zeker weten dat je veel motiverende en ondersteunende reacties krijgt.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Maar de belangrijkste tip die ik je wil geven is dat je lief voor jezelf moet zijn. Elke dag is een nieuwe kans om weer te herpakken, wat zeg ik, elk moment is een nieuwe kans. Denk niet dat het allemaal verloren is en kijk eens hoever je al bent gekomen en wees trots op jezelf. Moeilijke momenten hebben we allemaal, hoe je er mee omgaat daar zal je alleen maar van leren. En net zoals met veel dingen die je moet leren zal dat stapje voor stapje gaan en steeds vaker zal het je lukken. Lukt het niet? Probeer positief te blijven, kijk naar waarom je bent begonnen en hoe je gewicht je nu beperkt en wat je graag anders zou zien. Zoek lotgenoten en deel je gevoelens. Weet dat je niet alleen bent. 

Ik ben erg benieuwd naar wat jullie triggers zijn voor de moeilijke momenten en misschien hebben jullie nog wel meer tips?

XXX

8 reacties op ‘Mijn moeilijke momenten + tips

 1. Dankjewel :)! Nee niets gemist. Op Instagram had ik aangegeven dat ik ziek was geworden (en nog ben) en dat er daarom geen weekblog kwam 🙂 Sorry dat je dat hebt gemist! De blogs van dinsdag en donderdag heb ik vaak al af en zijn al gepland, de weekblog schrijf ik echt op het moment en kan het dus voorkomen dat dat soms niet lukt i.v.m. mijn gezondheid :(..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s